Démoni tuning, Toyotára

2013.07.11. 16:25

Leszakadt arccal bámultuk itt a szerkesztőségben ezt a valamit, ami egykor tisztességes Toyota luxusautó volt. Most viszont inkább karikatúra, Fast and Furious bugylibicskával faragott kivitelben.

Tulajdonképpen szerencsések vagyunk, hogy itt élünk, és nem Kínában, ahol az autókkal láthatóan bármi megtörténhet. Van, aki BMW-t, van, aki Lamborghinit készít magának házilag valamilyen olcsóbb autóból, de aki azt gondolja, hogy ennél biztosan nincs rosszabb, az jól nézze meg ezeket a képeket. Talán nem tévedünk nagyot, ha azt mondjuk, hogy a Toyota Reiz – vagy más néven Mark X – gyári állapotában sem egy szépség, de nem lehetetlen rontani rajta, ahogy a mellékelt ábra mutatja.

Talán a színei nem is lennének rosszak – a feketét épp csak megszínesíti a kék rendszám, a zöld hátterű fényszórók és a pink felnigarnitúra – de az ismeretlen tulajdonos, aki Kantonban él, szükségét érezte némi optikai tuningnak is. Ilyen túlméretes be- és kiömlőnyílásokkal még nemigen találkoztunk egyetlen autón sem, de nem is ez a legnagyobb baj. Sokkal nagyobb probléma, hogy az ismeretlen mester az egyszerűség kedvéért síklemezekből alakította ki a formákat, így a versenyautók erőteljes bája helyett a házibarkács-jelleg dominál.

Mondhatjuk, hogy ez a legrosszabb, amit eddig láttunk, de valójában örömteli esemény, hogy belebotlottunk a képekbe. Egyrészt kiderült, hogy jó messze élünk az ilyen förtelmektől, másrészt így megvan az új nulla-pont, és lassan megtanuljuk becsülni a lenézett Bontex-tuningos, Koppány-kipufogós Ladák és Daciák halványuló emlékét is.