Szuperritka Ferrari eladó

2013.07.11. 07:11

A Ferrarik amúgy sem számítanak gyakori látványnak, de van, ami még az ő mércéjükkel is ritkaság számba megy. Ilyen a 288 GTO Evoluzione, amelyből mindössze hat készült.

A cég ezzel az autóval akart beszállni a rali-világbajnokságba, de mivel ez nem sikerült, inkább átépítették, hogy aztán az F40-es alapjául szolgáljon. A kis példányszám miatt egy ilyen kocsi ritkán cserél gazdát, de a brit Talacrest kereskedés most mégis meghirdetett egyet. Az árról ugyan nincs információnk, így csak abból indulhatunk ki, hogy a típushoz legközelebb álló, bár közel sem olyan ritka 288 GTO-ért akár 70 millió forintot is elkérnek.

A kocsi sziluettje ugyan emlékeztet a 288 GTO-ra, de a szénszálas karosszéria elemeket már csővázra szerelték. Ennek, valamint az alumínium padlólemeznek köszönhető, hogy az autó - folyadékok nélkül - alig 940 kilós. Belegondolni is félelmetes, hogy a pehelykönnyű gépet milyen dinamikával mozgathatja a 2,9-es, ikerfeltöltős V8-as 650 lóereje: a 2,8 másodperces gyorsulási idő százra, és a 360 km/h feletti végsebesség még 27 év után is több mint tiszteletreméltó.

A sors fintora, hogy az autó sosem állhatott rajthoz. Henri Toivonen 1986-ban bekövetkezett tragikus balesete után a Nemzetközi Automobil Szövetség megelégelte a haláleseteket, és megtiltotta a B csoportos autók indulását a rali-világbajnokságon.