Ezzel tér vissza a Bentley a versenysportba

2013.07.14. 14:17

Goodwoodban mutatkozott be az a Bentley, amivel a sportos eleganciájáról ismert brit luxusautó-gyártó visszatér a pályaversenyekre. A Continental GT3 jövőre FIA-futamokon szerepel majd.

Közel egy év telt el azóta, hogy a tavalyi Párizsi Autószalonon láttuk a GT3 koncepcióját. A fejlesztések azóta csendben folytak, és néhány június közepi képen kívül nem sokat láttunk a visszatérés előkészületeiből.

A pályaversenyzésre átépített Bentley a munkálatok végére már csak megjelenésében emlékeztet az utcai modellre. Az átalakítást végző M-Sport műhely legnagyobb feladata tán a súlycsökkentés volt, ami alatt sikerült 1,3 tonnásra fogyasztani az eredetileg közel 2,5 tonnás behemótot. Ennek javát a szénszálas műanyagból újjáépített kasznival és az utastér elemeinek jó részétől megszabadulva érték el.

A GT3 a győri négyliteres, ikerturbós V8-ast kapja. Ennek 608 lóereje ugyan csak valamivel több mint száz lóerővel van a közúti teljesítménye fölött, de a jelentős súlycsökkentéssel és az aerodinamikai csomaggal már versenyképes lesz a pályán. Utóbbi egyébiránt az óriási első légterelőben és a nem kisebb hátsó szárnyban majdhogynem ki is merül.

A Continental GT3 bemutatására szinte kereken tíz évvel a Bentley 2003-as Le Mans-i győzelme után került sor. Noha az akkori sikereket nem tervezi megismételni a brit luxusmárka, a visszatérés mindenképp örömteli, és kíváncsian várjuk, mihez kezdenek majd jövőre az FIA Blancpain sorozatban, ahol a GT3 ellenfelei többek közt az SLS AMG, a McLaren 12C és a Gallardo GT3 lesznek.