Népautó vagy bukás? Itt a Rapid Spaceback

2013.07.15. 18:11

Nem takargatta tovább, és jóval a szeptemberi bemutató előtt megmutatta a Rapid Sportbacket a Skoda. Bár az autó identitása továbbra sem tiszta, egy érdekes kísérletnél ígéretesebb.

Mint egy rövid farkialakítású alsó középkategóriás, a Fabia és az Octavia közé ékelt Rapid Spacebackje bátor próbálkozás a Skodától. Az autót nevezhetjük rövid kombinak vagy hosszú ötajtós csapott hátúnak, és erre a felemás műfajra tekinthetünk akár kompromisszumként is, de a piaci lehetőségeit nézve ésszerű döntésnek tűnik, hiszen egészen más vevőkörre számíthat, mint a Rapid.

Műszaki képességeiben nem különbözik majd a szedánnál. Ugyanazokat a TDI és TSI motorokat kapja, de a Spacebackkel együtt érkezik egy 90 lóerős 1,6 TDI a Rapid-sorozatba. A szedánnál tizennyolc centiméterrel lett rövidebb, az MQB padlólemez pedig megtartotta elemei javát. Szembetűnő változáson a C és a D oszlopok estek át, amelyeknek hála az extraként rendelhető panoráma-üvegtető végignyúlik az utastér fölött, egészen a hátsó üléssor végéig.

A szedán 550 literes csomagterével szemben a Spacebacknek csak 415 liter jutott. A 135 literes visszalépés jelentős ugyan, ezzel az értékkel a kompaktok között az átlag fölött van.

A Rapid Spacebacket a Frankfurti Autószalonon, szeptember második felében mutatja be a Skoda. Európában nem sokra rá, októberében érkezik a piacra.