Megkapjuk a mérgezett kis Chevy-t?

2013.07.16. 18:25

A tengerentúlon már több mint egy éve kapható a Chevrolet Aveo, vagy ahogy ott hívják, Sonic RS változata. Ha igaz a pletyka, hamarosan hozzánk is eljöhet.

Amerikában kifejezetten olcsónak számít a Sonic, jellemzően fiatalok első autója, ezért magától értetődően készült belőle sportváltozat is. Igaz, ott csak ötajtós karosszériával kapható az Aveo. Nálunk, ahol még családi autónak is használják az Aveót, a Chevrolet eddig nem érezte szükségét egy sportos változatnak, de a híresztelések arra utalnak, meggondolták magukat.

Egy orosz oldalra került fel a kép az ötajtós RS-ről. A narancssárga színből gondolhatnánk, hogy ez tényleg egy európai változat, mivel Amerikában ebben a színben nem árulják a Sonic RS-t, de az ötajtós kivitel felkelti bennünk a gyanút, hogy valaki szórakozásból átszínezett egy amerikai modellt. Logikusabb lépés lenne az eleve sportosabb kinézetű, merevebb háromajtóst erősíteni, ahogy azt a legtöbb sportkiviteleket gyártó márkánál szokták. Persze akad kivétel is, a Renult Clio RS-t is csak ötajtós karosszériával árulják.

Az optikai különbség a széria Aveóhoz képest az agresszívabb lökhárító, küszöbtoldatokkal kiegészítve, és 17-es felniket tettek az autó alá, alacsony oldalfalú gumikkal, valamint pár centivel lejjebb ültették a karosszériát. A beltérben az amerikai RS-ben bőr kagylóüléseket, kormányt és váltógombot találunk, és persze alumínium pedálsort. Odaát az Astrában is megtalálható 1,4-es turbós motorja hajtja az RS-t, 138 lóerős, 200 Nm-es változatban, hatfokozatú váltón keresztül.

Az Aveo indulóára most 3,15 millió forint, gyaníthatóan 4 millió körül indulna a sportkivitel. Méretben, teljesítményben és árban csak a Twingo RS-hez hasonlíthatnánk, de azt már nem árulják nálunk, és talán ez lehet majd az Aveo RS szerencséje.