Két évtizedes mélyponton az autóeladások

2013.07.17. 17:55

Az ACEA ( Európai Járműgyártók Szövetsége ) tegnapi közlése szerint 6,6 százalékkal kevesebb új autót helyeztek forgalomba az Európai Unióban az első félévben, mint egy évvel korábban. A huszonhét tagországban összesen 6,2 millió új autót adtak el a gyártók, ez 1993 óta a legalacsonyabb darabszám.

Januártól júniusig a tavalyi statisztikákhoz hasonlóan, az Egyesült Királyságban mért tíz százalékos emelkedésén kívül minden EU-s országban kevesebb új autót adtak el. Spanyolországban 4,9, Franciaországban pedig 11,2 százalékos mértékben. Uniós átlagban 2012 első félévéhez képest ez összesen mínusz 6,6 százalékot jelent.

A BMW vezérigazgatója mégis optimista. Norbert Reithofer azt mondta, ugyan szerény mértékben, de 2014 közepétől megindulhat az évek óta válsággal küzdő európai autópiac lassú növekedése.

Magyarországon ez elmúlt félévben 27 160 új autót helyeztek forgalomba, 2,2 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban, ami ugyan kedvezőnek tűnik az európai átlaghoz képest, de csak a tavalyi, rémesen alacsony számok tükrében.

Sokan lassabban vezetnek, és kevesebbet autóznak, ezért a személyi sérüléssel járó balesetek száma folyamatosan csökken, így 2007 óta az idei év első félévében történt a legkevesebb baleset, összesen 6650. Ez 3 százalékkal kevesebb, mint 2012 azonos időszakában.

Míg az újautó-eladások folyamatosan csökkennek, a hasznaltauto.hu adatai szerint az eladott használt autók száma 2013 második negyedévében 2,1 százalékkal emelkedett. A legkeresettebb modell az Opel Astra és a Suzuki Swift, minden hetedik eladott használt autó ezek körül került ki. Népszerű volt még a Ford Focus, a Volkswagen Golf, az Opel Corsa és a Volkswagen Passat is.