Csak repülni nem tud

2013.07.18. 06:47

Amióta autók vannak, azóta próbálkoznak kétéltűek építésével. Arra a kérdésre, hogy tényleg szükség van-e ezekre, nem egyértelmű a válasz, mindenesetre azóta is sokan fejlesztenek ilyesmit, több-kevesebb sikerrel.

Ott volt például a második világháborúban is használt, Bogár alapú Schwimmwagen, Medvegy, a kétéltű kockalada, a Rinspeed úszó Lotusa, vagy a Dunán is közlekedő vizibusz. Ebbe a sokszínű társaságba áll most be a Gibbs.

A michigani manufaktúránál 15 éve dolgoznak a jetski és a quad keverékén, ahogy ők hívják, a Quadskin. A fejlesztések több mint 200 millió dollárba kerültek. Ennyi pénzért jól összerakott, átgondolt konstrukciónak kell lennie a Gibbs termékének, főleg, hogy a hajtásról egy 1300-as 175 lóerős BMW blokk gondoskodik. Maximális sebessége 80 km/h, vizen és szárazföldön is. Ez vizen nagyon gyors, szárazföldön pedig kifejezetten kevés a teljesítményhez mérve, a magyarázat az, hogy ilyenkor csak 80 lóerőt használ a motor.

A Quadski piaca, ha egyáltalán lesz, természtesen Amerika, a tervek 1000 darab eladásáról szólnak ebben az évben. Az egyszemélyes kétéltű ára 40 ezer dollár, azaz több mint 8 millió forint.