Lotusnak álcázva tesztelik az új Alpine-t

2013.07.18. 18:10

Egy nürburgringi teszten fotózták le a 2015-re várt új Alpine prototípusát. A képeken látott Lotus Exige megtévesztő, a fekete kaszni az új Alpine fejlesztéseit takarja.

Az Alpine 110 Berlinette szellemi utódának szánt 110-50 koncepciója egy éve ismert, és nagyjából azóta tudni biztosan, hogy a Renault feltámasztaná az Alpine nevet. A tavalyi Formula–1-es monacói nagydíjon Alain Prost által bemutatott tanulmány prototípusát nem sokkal leleplezése után a Renault házi legendája, Jean Ragnotti hajtotta meg az Alpok hegyein, a kezdeti felhajtásnak azonban már semmi nyoma. Novemberben eldőlt, hogy a Caterham is beszáll a Renault mellé a feltámasztást segítve, és ketten 50-50 százalékos tulajdonrésszel megalapították közös vállalatukat e célból. A fejlesztési költségek megosztása, valamint a brit-maláj tulajdonú manufaktúra kis példányszámú sportautók gyártásában szerzett tapasztalata fontos érv volt az összeállás mellett.

Az utóbbi hónapokban csendben folytak a munkálatok, a napokban viszont kémfotósok akadtak egy Nordschleifén zajló tesztükre. A lefotózott autó épp úgy fest, mint egy Exige, de a francia rendszámos kis Lotus csak a gazdatest, benne már az új Alpine fejlesztéseit találni.

A kémfotók valamelyest megnyugtatják talán az Alpine-ért aggódókat, és igazolják a Renault és a Caterham azon szándékát, hogy az Alpine 2015-re, azaz húsz évvel megszűnése után feltámad. A cél kezdetben egy apró és a konkurenciánál olcsóbb kétüléses sportautó, ami elsősorban a Porsche Caymannek és az Alfa Romeo 4C-nek jelentene konkurenciát, de később jöhetnek majd más sportmodellek. A most fejlesztett első új Alpine várhatóan egy kétliteres turbóst kap, de a Caterham emellé elérhetővé tenné saját 270 lóerős 1,6 literes turbósát is hozzá.