Ezekkel a Minikkel a világ végére is

2013.07.21. 10:35

Clubvan Camper, Countryman ALL4 Camp, Cowley – egy, a jelenleginél jobb gazdasági helyzetben ezek a Minik talán az európai nyugdíjas és magányos utazók slágertermékei volnának, de most csak érdekes tanulmányok, amikkel a britek szórakoztatják magukat és az érdeklődőket.

A Clabvanhoz készült szabadidős változat egy apró luxus lakóautó lett. Ebben a műfajban a világ egyik legkisebbje volna, tekintve, hogy az eleve szűk beltérrel megáldott autóba gáztűzhely és  hűtőszekrény került, ami mellett már csak egy szűk, egyszemélyes ágynak jutott hely. A kényelmet kedvelő magányos utazók tévézéssel üthetik el az egyedül töltött estéket, de unaloműzésre a panoráma üvegtető fölötti égbolt bámulása is tökéletes – feltéve, hogy a tetőcsomagtartó üres. A Clubvan Camperrel a tisztálkodás is megoldott: van hozzá kézi zuhanyzó, ami egy csomagtér alatti tartályból kapja a vizet.

A Countyman ALL4 Camp némiképp más igényeket szolgál. A terepet is jól bíró Countrymannel már nem kell magányosan járni a világ kempingeit, az ALL4 Camp ugyanis egy kétfős sátrat hord magán. A sátor tetejét csak ki kell emelni az aljából, s a lépcsőn belemászni.

A kempingkultúra nélkülözhetetlen eleme a lakókocsi, ami a Mininél Cowley néven készült. A három kempinges apróság közül messze ebbe jutott a legtöbb komfort. A Clubmannél tizenkét centiméterrel szélesebb, 300 kilogramm tömegű pótkocsi gáztűzhellyel, hűtőszekrénnyel, TV-vel és két fő számára kényelmes alvóhelyiséggel érkezne a lakókocsik széles kínálatába. A Cowley az elektronikai eszközökhöz szükséges áramot napelemmel termeli meg magának.

Az ALL4 Camphez és a Cowley-hez hasonló kiegészítőket tavaly tavasszal már láthattunk a Minitől. Az akkor közölt sajtóképeket csak áprilisi tréfaként szánták, míg a most látott kempinges változatok valamelyest kidolgozottabbak az akkoriaknál, de nagy eséllyel megmaradnak tanulmánynak.