Európának jó, Amerikának nem?

2013.07.23. 15:15

Larry P. Vellequette, az Automotive News főszerkesztője a héten megjelent publicisztikájában erősen kritizálta az Amerikában forgalmazott dupla kuplungos váltókat: szerinte egyenesen szükségtelenek.

Ahogy néhány éve a CVT rendszerű fokozatmentes váltók sem arattak sikert a tengeren túli piacon, úgy Vellequette a dupla kuplungost is feleslegesnek tartja. Az újságíró az amerikai autóvásárlási szokásokkal magyarázza a jelenséget, szerinte a vásárlóknak egyszerűen nincs igénye a rendszer előnyeire. Példaként a Ford Fiestát említi, amit sem az újságírók, sem a vevők nem kedveltek, lényegében a váltó miatt. Valószínűleg nem is a mechanikai megoldással, hanem a hangolással lehet probléma, mert a VW DSG-jét például szeretik.

A dupla kuplungos váltók tömeges bevezetése a VW konszernhez köthető. Ezek a váltók használhatók automata és félautomata üzemmódban is, de a hagyományos bolygóműves egységek hátrányai nélkül. Egy ilyen váltóval akár 15%-os fogyasztáscsökkenés, finom és gyors váltás, valamint szinte szünetmentes erőátvitel is megoldható. Hátrányai a viszonylag magas gyártási költségek, és a drága kenőanyagok, valamint a viszonylag nagy súly.