Megjött az első európai kínai autó

2013.07.24. 12:12

Nem olyan rég még csak nevettünk a mindent másoló kínai autóiparon, de a Great Wall már az európai gyártást szervezi. 2013 második felétől már évi 60 ezer autót szeretnének gyártani a bulgáriai Lovecsben, melyek közül az első darabokat már értékesítik Olaszországban.

A gyártó még 2009-ben kezdte meg együttműködését a bolgár Litex Motorsszal, ennek az eredményeként a H6 és a Steed modellek már nem csak Kínában készülnek. A 300 millió eurós beruházás eredményeképpen 2012 február 21-én felavatták az 500 ezer négyzetméteres komplexumot, ahol évi 60 ezer darabot gyártanának, kizárólag az európai piacra. Így a Great Wall az első kínai gyártó, aki üzemet telepít Európába. A Litex Motors gyárában 2009 óta a H6 és a Steed modelleket szerelik össze. Érdekes, de a 408-as Moszkvicsokat is Lovecsben gyártották a rendszerváltásig. Talán még olyan személy is lehet, aki mindkét gyárban dolgozott.

A kínai autógyárak szerencsés helyzetben vannak, kevés más gyártó tudhat ekkora hazai vásárlóerőt maga mögött. Az 1,3 milliárd lakosú ország ki van éhezve a mobilitásra, éppen ezért rengeteg autót adnak el a hazai piacon, de most más kontinenseken is terjeszkedni szeretnének. Elsőként a fejlődő piacokat célozzák meg, mint Dél-Amerika vagy Kelet-Európa, ennek az egyik fontos lépése a bulgáriai üzem.