Már nem a sofőr az úr az autóban?

2013.07.25. 15:33

Egyre gyakrabban kerül elő az autonóm autózás fogalma: sokan várják a napot, amikor már nem kell vezetni az autót, mások az ötlettől is rettegnek. Az viszont mindenki számára rémisztő perspektíva, hogy rosszindulatú hackerek vegyék át az autónk irányítását. Ezt a veszélyt vizsgálják az amerikai hatóságok, többek között két fiatal számítógépes szakember segítségével.

A Forbes újságírója vette a bátorságot, és beült a két laptopos srác, Charlie Miller és Chris Valasek mellé sofőrnek, hogy hagyja magát megijeszteni. A kísérletezéshez egy Toyota Priust alakítottak át, többek között kiszerelték a műszerfalat, hogy jobban hozzáférjenek a vezérlőelektronikához. Amíg csak a kijelzőket manipulálják, még ártatlan játéknak tűnik a dolog, de amikor a sofőr akarata ellenére megrángatják a kormányt, már kezd kísértetkastéllyá válni a Prius. A videón elhangzottak szerint ezt úgy tudják elérni, hogy értelmezhetetlen sebességjellel etetik az autó adathálózatát, és elindítanak egy automatikus parkolási manővert. Az elektronikus rendszer hackelésével akár azt is el tudják érni, hogy lehetetlenné váljon a fékezés.

Amikor önálló kormányzásra, fékezésre képes asszisztens rendszerekkel felszerelt autókban ülünk, óhatatlanul felmerül bennünk a gondolat, mi történik, ha megbolondul az elektronika. De szándékos manipulálásról eddig nem hallottunk, és a beépített védelmek remélhetőleg sosem teszik majd lehetővé, hogy ilyesmi megtörténhessen. Nyilván ügyelnek a gyártók arra, hogy az internethez kapcsolódó szórakoztató elektronika, amivel az autón kívülről lehetne belenyúlni az irányításba, ne engedje meg az átjárást a biztonság szempontjából lényeges rendszerek felé.

Bár a videón szereplő Prius szemmel láthatóan alaposan szét lett cincálva, önmagában az, hogy az amerikai hatóságok foglalkoznak a témával, jelzi, nem irreális fantáziálásról van szó. Ha valaki rossz szándékkal szeretné meghackelni az autót, megteheti, még ha egyelőre fizikailag elég mélyen bele is kell nyúlnia az elektronikába. Azonban nem teljesen elképzelhetetlen, hogy néhány év múlva egy szuterén lakásból megbolondíthassanak egy utcán közlekedő autót, ha a gyártók hibát vétenek egy-egy biztonsági rendszer kidolgozásánál.