A Ford megtanít váltani

2013.07.28. 08:31

Bár az autóiparban egyre elterjedtebb az automata váltók használata, és már a kilencsebességes változatok is megjelentek, a Ford azonban legújabb találmányával azoknak próbál segíteni, akik kézi váltóval felszerelt autót vezetnek – és problémát jelent számukra annak kezelése.

A 3D nyomtatóval készült váltógomb Bluetooth-on kommunikál az autóval, és egy játékkonzol kontrolleréből származó jelzi az autóvezetőnek, hogy itt az ideje magasabb – vagy éppen alacsonyabb – fokozatba kapcsolni. Emellett a váltógombon található ledes kijelző azt is mutatja, hogy melyik sebességfokozatban haladunk éppen. Kis finomhangolással elérhető, hogy az eszköz takarékosabb vezetési stílus kialakításában is segítsen, hiszen rezgéseivel az optimális sebességtartomány használatára késztetheti a sofőrt.

A közeljövőben nem számíthatunk arra, hogy az okos váltógomb tömegével jelenjen meg a Ford sorozatgyártású modelljeiben. A gyártó azonban minden szükséges dokumentációt és fájlt letölthetővé tesz, így egy 3D nyomtató birtokában tulajdonképpen bárki készíthet magának hasonlót.

Érdekes lehet azonban közlekedésbiztonsági szempontból is megvizsgálni az eszköz használatát: a rezgések érzékeléséhez természetesen az egyik kezünket a kormány helyett folyamatosan a váltógombon kellene tartani.