Felvillantották a következő Mercedest

2013.08.01. 17:40

A Mercedes mostanság inkább a személyautói felújítására koncentrált, hisz vissza szeretné szerezni vezető szerepét a prémium-kategóriában. Így a Viano kisbusz ma más kissé avétosnak hat, ám úgy tűnik, hamarosan megérkezhet az utódmodell. Erre utal legalábbis néhány nemrégiben felbukkant vázlat, amelyet állítólag a gyári tervezők készítettek a következő generáció kidolgozása közben.

A furgontervezés meglehetősen kötött műfaj, hisz a célszerű dobozforma lényegében kötelező, de az látszik, hogy ahol lehet, variáltak a formán. A fényszórókat és a hűtőmaszkot legalábbis hozzáigazíthatják az aktuális Mercedes arculathoz, és az autó oldallemezeinek éleivel és felületeivel is szabadon játszhatnak. Így lehet, hogy az autó a vázlaton határozottan frissnek hat, még akkor is, ha az ablakok sziluettje szinte azonos az elődével.

Előkerült egy rajz a belső térről is, amely a jelenlegi divatot követve már-már szenmélyautósan kidolgozott és díszes. Csupán a magasra helyezett váltókar és könyöklő jelzi, hogy jóval magasabb, tágasabb modell belsejét látjuk. Természetesen itt is egy jó nagy képernyő szolgál az információk többségének kijelzésére, és a luxusmodellekben ma már szinte kötelező tekerőgomb is felbukkan, ezúttal a vezetőülés belső karfáján.

Valószínű, hogy az új Viano, amely elődjéhez hasonlóan egyszerre lesz kapható luxuskivitelű kisbuszként és haszonjárműként, már jövőre bemutatkozik. És bár valószínű, hogy ugyanarra a padlólemezre épül, mint az elődje, valószínű, hogy a fedélzeti elektronikán kívül a motorválaszték is gyökeresen megújul. Biztosan nem lesz például V6-os kivitel, viszont annál többféle négyhengeres turbómotorral kínálják majd, sőt, az sem lehetetlen, hogy hibrid változatot is piacra dobnak majd.