Nyomtass autót otthon!

2013.08.02. 11:47

Egy új-zélandi férfi, Ivan Sentch eldöntötte, hogy kinyomtatja kedvenc autóját, az Aston Martin DB4-et. Az autó még nincs teljesen kész, de már teljesen felismerhető, a karosszéria 90%-a már felkerült a kartonból kivágott ideiglenes tartószerkezetre. Ivan csak januárban kezdett 3D nyomtatással foglalkozni, szóval nem arról van szó, egy tudós hosszú évek munkájával jutott el idáig.

3D nyomtatásról manapság egyre sűrűbben lehet hallani. Ma még nem túl elterjedt technika, de folyamatosan fejlődik, és hatalmas lehetőségek lehetnek benne. Többféle módszer is létezik a 3D nyomtatásra, ez az autó is ezek egyikével készült. Leírva nagyon egyszerűnek tűnik: a nyomtató UV-sugarak segítségével megszilárdítja az alá helyezett, fotopolimer nevű folyékony anyagot, rétegről rétegre haladva. A másik módszer az, hogy a nyomtatóban eleve forró anyag van, és ezt önti ki adott formára. Ez utóbbi eljárás előnye, hogy a nyomtató bármiből, akár csokoládéból is képes szobrot készíteni.

A férfi szerint a teljes projekt összesen 2000 dollárba, vagyis nagyjából 450 ezer forintba kerül majd, de ebben már benne van a nyomtató ára is. Az így előállított Aston Martin karosszériát egy az egyben persze nem használhatná egy működő autón, ahhoz nem elég szilárd a nyomtatóban használható műanyag. Viszont erről negatívot készítve már egyszerű lesz elkészíteni a formákat, amelyekben legyárthatók a DB4 másolat szálerősítésű karosszéria-elemei.

Ezek az elemek aztán egy Nissan Skyline lecsupaszított vázszerkezetére kerülnek majd, így a végeredmény működő sportkocsi lesz, amely formáját tekintve megtévesztésig hasonlít majd a klasszikus Aston Martinra.