Squadra Corse – a legutolsó Gallardo?

2013.08.02. 11:47

Bár már közel az utódmodell bemutatója, a Lamborghini még kiad egy utolsó Gallardo változatot, az LP 570-4 Squadra Corsét. A sportkocsi utóneve versenycsapatot jelent, és az autó meg is felel a címkéjének, amennyire csak lehetséges.

Lényegében a Super Trofeo kupasorozat versenyautóinak utcai használatra alkalmas változatáról van szó, amely ugyan nem lényegesen erősebb, mint a többi utcai modell – ahogy a típusszámból is kiderül, 570 lóerős V10-es kerül bele – viszont könnyebb, és a hangolása is sportosabb. Az autó üresen 1340 kilogramm, azaz vagy 70 kilogrammal könnyebb az LP 560-4 változatnál, a hátsó szárny és az új orrkiképzés miatt azonban így is jobb az autó tapadása, legalábbis nagy sebességnél, mint a kevésbé radikális kiviteleké. Ez a Gallardo változat 3,4 másodperc alatt éri el a 100 km/h-t, 10,4 alatt a 200-at, a végsebessége pedig 320 km/h. A hatékony lassítás érdekében az autó kerámia féktárcsákat kapott, így a fékhatás extrém igénybevétel esetén sem csökken.

A tervezők persze azzal is törődtek, hogy az autó látványosabb legyen, mint a többi Lamborghini. Ezért lettek vörösek a féknyergek, valamint ezért kapott az autó oldalt zöld-fehér-piros csíkozást, és csak erre a változatra jellemző 2x5 küllős 19 hüvelykes sötétszürke felniket.

A Gallardo utódja, amelyet a hírek szerint Cabrera néven mutatnak be, várhatóan már a szeptemberi Frankfurti Autószalonon látható lesz, ennek ellenére nincs kétségünk felőle, hogy a Gallardo eddigi legdurvább változatára is találnak majd vásárlókat.