Ez lenne a tökéletes kisautó

2013.08.07. 15:39

Soha nem felejtjük el a Flybo Total Electricet, amin hetekig röhögött az egész szerkesztőség - egyből az jutott eszünkbe ennek az olcsó kínai Matiz-klónnak a láttán. Nem teljesen ugyanolyan, de a műszaki színvonal láthatóan hasonló. Ám ez olyasmit tud, amit egyetlen mai sorozatgyártású autó sem.

A kis kék jármű persze egyedi darab: kínai, taiwani és új-zélandi mérnökhallgatók egy csoportja valósította meg rajta az elképzeléseit. Az alapos átalakítás után olyasmit tud, amit egyetlen más autó sem, külön-külön képes elfordíthatja mind a négy kerekét. Így szó szerint bármilyen irányban képes haladni, sőt, akár egyhelyben meg is fordul. Olyan parkolóhelyre is be lehet vele oldalazni, ahol centiméterre akkora a hely, mint az autó hossza.

A megvalósítás viszonylag egyszerű, hisz csak annyiról van szó, hogy mind a négy kereket külön motor hajtja, és külön berendezéssel állítható az állásszögük is. Azt, hogy melyik hogyan álljon, és milyen irányba forogjon, egy számítógép hangolja össze. A fejlesztés egyik célja az volt, hogy az autó egyszerűen használható maradjon, így a programok kiválasztása egyszerű gombnyomással történik. A sofőr öt lehetőség közül választhat: haladhat előre és hátra, mint egy hagyományos autóval, oldalazhat jobbra vagy balra, illetve foroghat egyhelyben.

Az autó egyébként akár 100 km/h-val is képes haladni, és bár tisztán elektromos hajtású, a fejesztők véleménye szerint akár két éven belül piacra kerülhetne, 6000 eurós, azaz 1,8 millió forint körüli áron. Persze lehet, hogy jobban járnának, ha a szériamodell kivitelezéséhez már valamivel igényesebb felépítésű autót választanának – úgy nagyobb esély lenne rá, hogy a nagyszerű ötletből végül sikeres termék legyen.