2013.08.09. 17:18

Ahogy egy gyártó sikerre visz egy új recept szerint tervezett modellt, mindenki igyekszik utána csinálni. Most épp a Nissan Juke teremtett divatot, és úgy néz ki, a konkurencia nagyon hamar kapcsolt. Tucatnyi gyártó fejleszt hasonló, viszonylag kis méretű hobbiterepjárót, sőt, egyik-másik már piacon is van. Most épp a Kia készül beállni a sorba: egyelőre egy tanulmányautót mutatnak a közönségnek, hogy felderítsék, jó irányba indultak-e meg a fejlesztéssel.

A Juke elsősorban őrült, vagy legalábbis furcsa formatervével aratott sikert, ám ez az a tulajdonság, amit a konkurencia nem másol. A Kia sejtelmes képei is arra engednek következtetni, hogy sokkal inkább sportos irányba próbálják elvinni saját kisméretű hobbiterepjárójuk stílusát. Az autó magasságához képest alacsonyan vezetett tető legalábbis erre utal, ahogy az agresszív orrkiképzés is. A Soul viccesen csúnya formavilágának itt nyoma sincs – pedig az bejött a Kiának – helyette határozottan kupé-szerűnek tűnik a tanulmány. A belső térben is hasonló stílus uralkodik: az alul lapított kormánykarima mély kormányközéppel, alumínium-hatású dekorációk, sok csőműszer – csupa, sportkocsikból ismerős elem.

Teljes képet persze nem alkothatunk az előzetes alapján, de az az érzésünk, a Kia tanulmánya látványos darab lesz. Nem kizárt, hogy egy-két éven belül egy visszafogottabb, de hasonló karakterű szériamodellel is találkozhatunk a koreai márka kínálatában.