Vázlatokon a Mercedes GLA

2013.08.12. 17:46

Gyártónként változik, hogy hogyan próbálják felcsigázni a közönség érdeklődését egy-egy újdonság iránt. Van ahol leplek alatt mutogatják a járművet, másutt sötét sziluett-fotókkal operálnak. A Mercedes most egy harmadik megoldást választott: a kis GLA hobbiterepjáróról néhány vázlatot mutattak a tervezés egy korai szakaszából.

Az autóról már láttunk kémfotókat, így a méreteit és az arányait nagyjából ismerjük, a részletekről azonban most alkothatunk először pontosabb képet. Az A és a CLA formatervei is igazán dögösre sikerültek, és a GLA vázlatai alapján aligha tévedünk nagyot, ha azt mondjuk, a terepjáró-fazonú kis Mercedes is hasonlóan látványos jelenség lesz. A nagy jelvényes hűtőmaszkkal, az autó oldalán futó élekkel, a lapított tetejű sárvédőívekkel és a légbeömlőkkel gazdagon ellátott első lökhárítóval elég agresszív jelenség. Persze a vázlaton még túl nagyok a kerekek és túl alacsonyan fut a tető, de az itt is látszik, hogy a stuttgarti formatervezők nagyon határozott, egységes koncepciót igyekeztek megvalósítani.

Műszaki szempontból nem várható nagy újdonság: az MFA padlólemez és a hozzá tartozó motorválaszték adott. Itt is ugyanazok a négyhengeres, turbós dízel- és benzinmotorok alkotják majd a kínálatot, mint az A, B és CLA osztályok esetében. Az összkerék-hajtással is találkozhattunk már, egyebek közt a CLA 45 AMG-ben, bár úgy hallani, a GLA olcsóbb változatai elsőkerék-hajtással is elérhetők lesznek.

A GLA bemutatását szeptember első felében tartják Frankfurtban, így alig egy hónap múlva minden lényeges információ nyilvánosságra kerül a típussal kapcsolatosan.