400 lovas szuper-Yaris?

2013.08.13. 15:01

A japán gyártó egykor sportkocsi-nagyhatalom volt, manapság viszont inkább a takarékos hibrid modellek apostolaként ismerik. Ám úgy néz ki, készült egy autó a kölni Toyota Motorsportnál, amely egyszerre félelmetesen gyors, mégis rendelkezik a hibrid hajtás minden előnyével.

Pontos részleteket mi sem tudunk, csak annyit hogy a Hybrid R tanulmányban hasonló technikát használnak, mint a Le Mansban használt TS030 sportkocsi-prototípusban, viszont az alap egy közönséges Yaris kiskocsi lesz. Valamiféle több villanymotoros hibrid rendszerről van szó, amely összességében akár 400 lóerő mozgósítására is képes. Ám azt, hogy mindezt hogyan csinálja, még nem tudjuk. A Toyota Motorsport ezen felül az autó külsejét is igyekszik különlegessé tenni, legalábbis ezt sejteti az egyetlen, sötét hátterű részletfotó. A fekete-fehér színösszeállítás és a neonos jellegű kék lámpák és díszítőelemek alighanem igen látványossá teszik majd az összhatást.

Ahogy azt már korábban is megszokhattuk, az efféle tanulmányok elsősorban a lehetőségek bemutatását szolgálják – legalábbis nem túl valószínű, hogy a Toyota épp egy ilyen szuper-hibriddel szeretné bővíteni az európai Yaris palettát. Azt viszont jól mutatja, hogy egy hibrid modellt nem csak a spórolásra lehet kihegyezni, így nem kizárt, hogy a japán gyártó a későbbiekben a sportosabb szériamodellekbe is nagy teljesítményű benzin-elektromos hajtásláncot szerelne.