Sportos bálna a Bentleytől

2013.08.15. 06:38

A Bentley Mulsanne-ben ott a lehetőség, hogy sportosan vezessék, de ez a típus nem erről szól. Legalábbis eddig ezt gondoltuk – a gyáriak azonban egy sportváltozat kiadására készülnek. A Le Mans Edition legalábbis határozottan sportos próbál lenni.

Amikor a Bentley még a Rolls-Royce része volt, ez a márka készítette azokat az autókat, amelyeket még épp illett mindenkinek magának vezetni – a Rolls-Royce-ok már akkor is inkább sofőrös autónak számítottak. Ezt a hagyományt eleveníti fel az amúgy szintén inkább sofőrlimónak szánt Mulsanne Le Mans kivitele, amelyet abból az alkalomból ütöttek össze, hogy a Bentley 90 éve nyerte meg először a híres-hírhedt 24 órás versenyt Le Mansban.

Úgy tudjuk, a 6,75 literes biturbó V8-ashoz nem nyúlnak – 512 lóerő még ehhez az üresen is több mint 2,5 tonnás monstrumhoz is bőven elegendő – viszont szerkesztettek alá egy sportfutóműbet, szereltek rá hatalmas felniket és alacsony profilú gumikat, hátul négy kipufogóvég jelzi, hogy ez nem a szokványos tohonya luxusmodell, belül pedig speciális nyomott bőr kárpitozást és alumínium pedálokat kap az autó.

Az árat egyelőre nem ismerjük, de ez nem is csoda: akit érdekel, és ki is tudja fizetni, annak nyilván elárulják majd. Megcsodálni sem valami zsúfolt autószalonon lehet majd először, hanem a Pebble Beach Concourse d'Elegance-on, amely mára a világ legismertebb, klasszikus autók számára rendezett összejövetelének számít. Persze kérdéses, hogy a sok öreg ritkaság mellett feltűnik-e majd bárkinek a gyárilag tuningolt Bentley, amely az esemény egyik legolcsóbb autójának ígérkezik.