Kiszivárgott fotókon a BMW M3 utódja

2013.08.16. 06:42

Ugyan gyenge minőségű képeken, de mégiscsak láthatjuk azt a modellt, amelyre az aktuális 3-as sorozat bemutatása óta várunk: az új M4 kupét. Ez a modell nem a korábbi M3-as továbbfejlesztése: a BMW itt, nagyrészt a megváltozott körülmények miatt, visszatér a soros hathengeres motorhoz, amelyet egy generáció erejéig V8-asra cseréltek.

Az M3-as régóta viseli a legsportosabb BMW címet – ezt adhatja most át az M4-esnek, amely azonban nem csak nevével töri meg a hagyományt. Az M részlegnél is kénytelenek voltak meghajolni az EU szén-dioxid-kibocsátást korlátozó szabályai előtt, ezért a nagyszerű, nagy fordulatszámú 4 literes V8-as nyugdíjba megy, a helyére pedig a szabvány hathengeres 3 literes blokk egy minden eddiginél erősebb, alighanem dupla turbós változata kerül. Persze ez sem lesz kevésbé erős, mint a korábbi nyolchengeres, csak a karaktere ígérkezik másnak.

Mindezt a BMW egyelőre még nem erősítette meg, az viszont egyértelmű a képek alapján, hogy az M4-est még fenyegetőbbé próbálták tenni, mint közvetlen elődjét. Az autót masszív sárvédő-szélesítések, jellegzetes, púpos motorháztető, hatalmas felnik és nagy első légbeömlők jellemzik. Még a kétrészes hűtőrács is nagyobb lett, fazonra talán az M6-oséra emlékeztet leginkább.

Úgy tudjuk, Európában a szeptemberi Frankfurti Autószalonon mutatják be a típust, de egyes feltételezések szerint Észak-Amerikában már korábban leleplezik: ezen a hétvégén Pebble Beachen.