Ez a világ legbiztonságosabb autója?

2013.08.22. 15:25

Úgy néz ki, a Tesla Model-S, amely elektromos autó létére meglehetősen sikeres, nem csak formás és korszerű, de biztonságos is. Legalábbis erre utal az állami NHTSA törésteszt-sorozatának eredménye.

Abban nincs semmi szokatlan, hogy egy autó valamelyik törésteszten öt csillagot érjen el – az viszont ritkaság, hogy azt is kijelentik a tesztelők, hogy soha még ilyen biztonságos autóval nem találkoztak. Pedig most ez történt a családi Tesla esetében. Az eredmény persze nem véletlen: az autó felépítéséből adódóan a frontális ütközéseket sokkal hatékonyabban nyeli el az autó orra. Az ok viszonylag egyszerű: hiányzik a súlyos és merev motorblokk, így a teljes orr-rész deformálható gyűrődő zónaként működhet, nem csak a motor előtti rész.

Úgy néz ki, a Teslának sikerül az a bravúr, amely sok villanyautó-gyártónak egyáltalán nem: divatossá tudják tenni az elektromos autót. A Model S ugyanis egyszerre tetszetős, korszerű, praktikus, és egyre inkább úgy fest, pontosan azt nyújtja, amit ígér. Így egyre több pozitív teszt születik róla, többek közt az Észak-Amerikában nagy hatalomnak számító Consumer Reports is az egekbe magasztalta, ami jó kiindulópont az üzleti sikerhez.

A Model S persze csak a kezdet: hamarosan érkezik a még tágasabb Model X, sőt, egyes értesülések szerint a Tesla nemrég levédette a Model E típusjelzést is, ami azt jelzi, hogy a paletta további bővítését tervezik.