2013.08.27. 18:01

Az új 308-as és a tanulmányautók mellett két felújított modellt is bemutat a Peugeot a Frankfurti Autószalonon. A 3008-as és az 5008-as hasonló kezelésen esik át – alighanem azért, hogy jobban passzoljon az egységes márkaarculathoz.

A Peugeot néhány éve még mozgalmas formatervű autókat kínált, de mostanra teljesen átvették az uralmat az új modellek, amelyekre leginkább a spártai jelző illene, már ami a formatervüket illeti. Némi bizonytalankodás után az 508-assal egyfajta egységes arcot is bevezettek, krómkeretes hűtőráccsal és késpenge-forma fényszórókkal. Ám akadt néhány autó, amelyek még kilógtak a sorból: a 3008-as és az 5008-as csak most kapja meg az egyen-orrot.

A felújítások önmagukban nem különösebben érdekesek, de arra utalnak, hogy a Peugeot most ugyanazzal próbálkozik, amit a VW-nél láthattunk néhány éve: ugyanazt az orr-részt faragják rá az összes típusukra, függetlenül attól, hogy az illik-e rájuk vagy sem. Megtehetik, hisz a legtöbb modelljük manapság semmivel sem jellegzetesebb, mint a legtöbb VW, és ez alól a kétt 00-s sem kivétel. Megkockáztatnánk, hogy még jobban is áll nekik a króm-maszk, mint a korábbi, semmitmondó karakterű orr-részek.

Egyelőre megjósolni sem merjük, hogy a Peugeot-nak jót tesz-e a formai elnémetesedés, vagy sem – a VW-nél működik ez a recept, de a francia márkát eddig épp a merész formák tették sikeressé, így kérdéses, hogy eddigi híveit nem idegeníti-e el magától.