2013.09.04. 15:45

A Lexus eddig nemigen próbálkozott egyéni formákkal: még legradikálisabb szériamodelljeik is inkább divatosnak készültek, mint korszakalkotónak. Most viszont mintha szakítani próbálnának ezzel a hagyománnyal, bár az eredmény egyelőre érdekesebb, mint amilyen vonzó.

Az LF-NX tanulmányautó magas, hobbiterepjáró-fazonú szerzet, amely egészen szokatlan formatervű karosszériát kapott. Sok, első látásra ötletszerűen elhelyezettnek tűnő, elölről hátrafelé emelkedő egyenes él, jellemzi, köztük hajlított felületek húzódnak. A káoszban persze van valamiféle rendszer, de az összkép így is zavaros, szokatlan, furcsa. Egy biztos: az agresszivitás nem hiányzik belőle. Hatalmas első légbeömlői, a jól ismert homokóra-hűtőmaszkés a sávszerű LED-fényszórók is ezt az érzést erősítik, ahogy a sárvédőívek feletti, raliautókat idéző domborulatok is.

Hogy a formai kísérletezésből átkerül-e bármi a sorozatgyártmányok valamelyikébe, egyelőre megjósolhatatlan, de az azért kevéssé valószínű, hogy az LF-NX ebben a formában gyártásba kerülne. Annyira elüt a márka eddigi, inkább visszafogottan elegáns stílusától, hogy egy ilyen modell teljesen idegenül hatna a kínálatban. Nem mondanánk, hogy a Lexusra nem férne rá némi megújulás, de az ilyen radikális formák alkalmazása túl kozkázatos lenne.

Az autó részletmegoldásairól keveset tudunk – csak annyi derült ki, hogy ebbe is valamiféle hibrid hajtáslánc került, de hogy pontosan miféle, azt egyelőre nem árulták el.