2013.09.10. 18:13

Messze nem lett belőle a legdrágább Bond-autó, csak a várt összeg közel feléért kelt el Roger Moore kétéltű Lotus Espritje az RM Auctions londoni árverásén.

Lotus-Esprit-sub

Elkelt az a híres Lotus Esprit, amelyet az 1977-es A kém, aki szerettett engem című James Bond-filmben használt a főszereplő Roger Moore. A fehér sportautót a film egy jelenetében tengeralattjáróként vezeti a titkosügynök, s ez nem valamiféle trükk volt: a stáb valóban kétéltüvé tette a járművet. Már ezért is érdekes a sorsa, ugyanis a forgatás után egy Long Island-i tárolóba zárták, ahonnan aztán hosszú évekig el sem vitték. A tároló bérleti díja idővel lejárt, így tartalma 1989-ben egy vak aukcióra került. Itt jutott hozzá az az amerikai házaspár, akiknek fogalmuk sem volt róla, hogy a filmművészet egyik legérdekesebb járnűvére tesznek ajánlatot.

Az Esprit az elmúlt bő húsz évben kiállításokra járt. Állapotát ezalatt megóvták, az viszont kérdés, hogy tud e még úszni. A mostani árverésen 650 és 950 ezer font (230-340 millió forint) között remélt érte az RM Auctions, de olyan sejtéseket is lehetett hallani, hogy sikerül megdöntenie a legdrágább Bond-autó rekordját. Ez jelenleg egy Aston Martin DB5, ami az 1964-es Goldfingerben és az 1965-ös Tűzgolyóban kapott szerepet, és amiért 2,9 millió fontot adtak egy 2010-es aukción. A Lotos licitje százezer fontról indult, azonban csalódást keltően alacsony szinten, 550 ezer fontnál (195 millió forint) megállt. Új tulajdonosának szándéka nem ismert, de nem bánnánk, ha valamiképpen emléket állítana vele a '77-es mozifilmnek, és víz alá vinné a járművet.