Kinyírják a Skoda Fabia RS-t

2013.09.13. 17:49

A Skoda megszabadul a költséges fejlesztés nyűgjétől, helyette filléres optikai tuninggal próbálja kiszúrni a vásárlók szemét. Jó ötlet, vagy hatalmas öngól? Most még nem könnyű eldönteni.

Köztudott, hogy a Golf GTI, a Ford Focus ST vagy az Opel Astra OPC gyártása nem hoz közvetlen hasznot, mégis, százszor beigazolódott már, hogy az ilyen sportos modellek sokat dobnak az adott típus eladásain. Egy ilyen autóra ugyanis könnyebb vágyni, mint valamelyik hétköznapi, használati tárgynál alig több változatra. Ki tenne ki a falára posztert egy alapkivitelű Fabiáról? A Skodánál azonban úgy látják, a továbbiakban nincs szükségük a sportos változatra, elég lesz, ha az Octaviából készül RS kivitel. Dr. Frank Welsh, a Skoda fejlesztésért felelős elnöke ki is fejtette a cég hivatalos álláspontját. „Sokan gondolják, hogy a Fabia RS nagyszerű autó, de a nem dolgozhatunk olyan autókon, amelyeket mindenki szeret, de kevesek vásárolnak meg.”

Azokat, akiknek elegendő a sportos megjelenés, a Monte Carlo fantázianevű kiegészítővel igyekeznek kielégíteni – ilyen továbbra is lesz a Fabiához, sőt, ha minden igaz, a teljes kínálathoz – de jó sportfutóműre, erős motorra, precíz váltóra és mindezek összehangolására már nem költ a cseh márka. Ezek után az sem meglepő, hogy a Skoda sportkocsit sem tervez bemutatni. Hiszen ez is olyasmi, ami csak a márka ismertségének, kedveltségének fenntartását szolgálná, közvetlen hasznot nem hozna.


A döntés bizonyos szempontból persze érthető. Most, hogy az EU szén-dioxid-kibocsátási átlag-kvótáját is tartani kell, a nagy teljesítményű, azaz nagy fogyasztású, és így nagy szén-dioxid-kibocsátású modellekből egyre kevesebb lesz, és ezek is drágák lesznek. Egy Fabia RS méretű modellt azonban nem lehet olyan drágán eladni, hogy megérje a gyártónak, így számíthatunk rá, hogy a Skoda után más márkák is hasonló döntéseket hoznak majd. Aki gyors, erős, sportos kiskocsit akar, az valószínűleg továbbra is kaphat ilyet, ha hajlandó kifizetni – a VW csoporton belül például Audi A1 Quattrót, kétliteres, 256 lóerős turbómotorral és összkerék-hajtással.