Nem lesz Mini-verő Mercedes

2013.09.14. 06:48

Korábban hallhattunk olyan pletykákat, hogy a Mercedes az A osztálynál is kisebb modellen dolgozik, de a vállalat vezérigazgatója most azt nyilatkozta, hogy egyelőre semmi ilyesmit nem terveznek.

Dieter Zetsche szerint sem rövid, sem középtávon nem tervezik egy olyan típus gyártását, amely BMW-féle Mini közvetlen vetélytársa lenne. „Egyértelmű, hogy most volna lehetőségünk egy kisautó elkészítésére. Egy ilyen modellel jelentősen növelhetnénk az eladásainkat, viszont nehéz feladat lenne nyereséget termelni vele.” – mondta Zetsche, arra utalva, hogy a Renault-Nissantól most megkaphatnák a szükséges műszaki alapokat. Ám úgy néz ki, ezt a lehetőséget nem aknázza ki a Daimler. „Egyelőre nem látom értelmét, hogy ebbe az irányba induljunk” – foglalta össze mondandóját a vezérigazgató.

Úgy néz ki, így újabb modell kifejlesztése helyett a Mercedes inkább a már megkezdett fejlesztések lezárására koncentrál. A 3,5 méter alatti miniautó-kategóriában hamarosan bemutatják a Smart négyüléses változatát, és a fronthajtású Mercedes típuscsalád bővítését sem fejezték még be. Zetsche elárulta, hogy jövőre jön az ötödik modell. Hogy pontosan mire számíthatunk, egyelőre nem tudni – egyes hírek szerint az A osztály kétajtós, vászontetős változata lesz a következő újdonság, más források szerint viszont a CLA-ból készítenek sportos kombit a CLS Shooting Brake mintájára.

A BMW és a Mercedes a kisautók piacán mintha szándékosan kerülné egymást, hisz nemrég az is kiderült, hogy a Mini rövidebb változata, amely befűthetett volna a Smartnak, szintén nem készül el a belátható jövőben.