2013.09.18. 15:02

A Peugeot és Citroen márkákat összefogó PSA konszern tárgyalásba kezdett a kínai Dongfenggel, ahol a franciák részesedésének eladásáról is szó esett - értesült a Les Echos francia lap.

Egyáltalán nem meglepő, hogy a PSA-nak pénzre van szüksége, hiszen csak az idei első félévben 510 millió euró, azaz mintegy 150 milliárd forint veszteséget termeltek, ami javulásnak tűnhet a tavalyi ötmilliárd eurós veszteséghez képest, de még mindig óriási összeg. Együttműködésük a GM-mel csak később válhat kifizetődővé, így áthidaló megoldást keresnek, a hivatalos kommunikáció szerint a nemzetközi jelenlét erősítéséhez.

A Dongfeng és a Peugeot régi partnerek, éppen júliusban nyitottak meg egy közös gyárat, amely már a harmadik PSA üzem Kínában. A pletykák szerint többféle lehetőséget mérlegelnek a franciák, melyek közül az egyik forgatókönyv szerint a Peugeot család elvesztené többségi tulajdonosi pozícióját, amelyet jelenleg 25,5 %-os hányaddal birtokol. Ez már akkor is szóba került, amikor a GM 7 %-kal beszállt a konszernbe, de lehet, hogy ami akkor csak a tárgyalási taktika része volt, most valósággá válik.

A szeptemberi európai statisztikák szerint 18%-kal csökkentek a Peugeot eladásai, Philippe Varin PSA-vezér pedig tízezer fős elbocsátásról és egy párizsi gyár bezárásáról beszélt nemrég. Mindezeket figyelembe véve nagyon úgy tűnik, égető szükség van a kínai együttműködésre, főleg, ha az üzlettel erősebben megvethetik a lábukat a még mindig növekvő kínai piacon.