Volkswagen: turbót mindenre!

2013.09.19. 12:08

Négy éven belül eltűnnek a szívómotorok a kínálatunkból - nyilatkozta Mark Trahan, a Volkswagen amerikai minőségügyi igazgatója a Detroit Newsnak. Bár az állítás feltehetően csak az Egyesült Államokra vonatkozik, egyértelmű, hogy csak idő kérdése, mikor jön el a pillanat nálunk is.

Már ma is gyakorlatilag csak a legkisebb modellekbe lehet kapni a Volkswagennél szívómotort, az aktuális magyar kínálatban például már a Golfnál is csak turbódízelek és turbós benzinesek közül lehet választani. Villámgyorsan eltűntek az egyetlen megbízható választásnak mondott régi vágású motorok, amit jórészt az EU szén-dioxid flottaátlagra vonatkozó szabályozásainak köszönhetünk. De hogy nem csupán európai trendről van szó, jól látszik az amerikai volkswagenes nyilatkozatán: utolsó három szívó benzinesüket a következő modellváltásnál leveszik az árlistáról, és onnantól az új VW-knál csak turbós és turbós közül lehet mazsolázgatni.

Míg nálunk az olykor keserű szerviztapasztalatok és a nehezen megjósolható valós fogyasztás miatt sokan viszolyognak a kis turbós benzinmotoroktól, az amerikaiaknál nem hallani zúgolódást. Egyedül attól félnek, hogy a VW-hez hasonlóan nyilatkozó Fordnál is eljön a nap, amikor az Ecoboostok kiszorítják a nemzeti kincsként kezelt szívó V8-asokat.