Venturi VBB-3: végsebessége 600 km/h

2013.09.26. 16:14

A Venturi egykor látványos sportkocsikat épített, de már több mint tíz éve elektromos járművekkel foglalkoznak. Van saját, méregdrága kétülésesük is, de inkább olyan munkákból élnek, mint a francia postának épített több száz elektromos áruszállító legyártása. Így érthető, hogy most egy elektromos rekordautóhoz adták a nevüket.

A VBB-3-at úgy emlegetik, hogy a valaha épített legerősebb elektromos autó, bár inkább szárnyaszegett vadászrepülőre emlékeztet, mint közúti járműre. Az Ohiói Állami Egyetem segítségével kifejlesztett szivarforma gépet két nagyteljesítményű villanymotor hajtja, amelyek összesen 3000 lóerő és 2800 Nm csúcsnyomaték kifejtésére képesek. A táplálásukról egy igen nagy villamos teherbírású, 2000 cellából álló lítium-vasfoszfát akkumulátor gondoskodik.

Eredetileg úgy tervezték, hogy már korábban tesztelik a járművet a Bonneville Sóstó medrében, de az FIA törölte a rekordautók számára szervezett rendezvényt a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt. Így a Wendover repülőtéren tartották a bemutatót, ahová a monacói uralkodópárt is meghívták. Azt nem tudni, hogy itt a ceremónia után kipróbálják-e, hogy mire képes az amperszagú csoda, de a tervezők célja az, hogy 600 km/h-ra emeljék az elektromos közúti járművek szárazföldi sebességi rekordját.