Sportmodell készül a VW fogyasztásbajnokából

2013.09.29. 08:35

A Volkswagennél már egy ideje folyik az egyliteres autóként ismert XL1-esek sorozatgyártása, az elkészült példányok a németországi utakon folytatnak próbaüzemet. A német konszernnél most úgy gondolták, elérkezett az idő, hogy sportmodell is készüljön a fogyasztásbajnok kisautóból.

A Volkswagen-csoport felügyelőbizottságának elnöke, Ferdinand Piëch a Bécsi Műszaki Egyetemen tartott előadást, melyben az XL Sporttal kapcsolatos tervekről is beszélt. Az autóba a Ducati Panigale motorblokkja kerülhet, mely 190 lóerő körüli teljesítmény leadására képes, csúcsnyomatéka 123 newtonméteres – igaz, ezek eléréséhez alaposan forgatni is kell, a legnagyobb teljesítmény tízezres, a nyomaték kilencezres fordulaton jelentkezik.

Az alacsony légellenállású karosszéria súlya csupán 795 kilogramm, így várhatóan igen könnyedén mozgatja majd a Ducatiból származó 1200 köbcentis V2-es. Ez tulajdonképpen a Lotus Elise-nél is kedvezőbb súly-teljesítmény arányt jelentene.

A Volkswagen tehát igazán élvezetes kis sportkocsit faraghat fogyasztásbajnokából, igaz, ha a tanulmány el is készül, néhány évig biztosan nem lesz belőle sorozatgyártású változat. Egyes pletykák szerint azonban akár önálló versenysorozat is épülhetne az XL Sportra.