Túl gyorsan fogy a Range Rover

2013.09.29. 17:17

Ritkán hallhatunk autógyártókat arról panaszkodni, hogy túl nagy a kereslet egyes modelljeikre, és már nem bírják tartani a lépést a vevők igényeivel. Persze szupersportkocsiknál előfordul, hogy már a gyártás megkezdése előtt gazdára talál a limitált széria összes példánya, ezúttal azonban egészen másról van szó: a Land Rover minden igyekezete ellenére sem tud eleget gyártani hobbiterepjáróiból.

A vásárlók ugyanis a hírek szerint szinte tolakodnak a Range Roverekért és Range Rover Sportokért, az előzetes várakozásokhoz képest mintegy negyven százalékkal nagyobb a kereslet. A gyártósorok teljes kapacitáson pörögnek, de még így is hiány van a SUV-okból. A megnövekedett igény elsődleges oka a típus kínai népszerűsége.

Bár a távol-keleti országban egyébként is jóval magasabb – közel háromszorosa -az új Range Roveralapára, mint Európában, vagy az Egyesült Államokban, a türelmetlen kínai vásárlók hajlandóak lennének akár 60 ezer eurós (18 millió forintos) felárat is fizetni azért, hogy hamarabb juthassanak autójukhoz.

Aki most szeretne magának Range Rovert venni, annak hathónapos várakozási idővel kell számolnia, aki pedig a Sport-kivitelre vágyik, annak ennél is tovább, kilenc hónapig kell türelemmel lennie. A gyáriak ráadásul nem is tudnak gyorsítani a tempón, az üzemekben egyáltalán nincs már üresjárat.