Jön az Audi Q1-es

2013.10.02. 11:45

Az Audi szisztematikusan halad lefelé a hobbiterepjáró-választék bővítésében. A Q7-es volt az első, most pedig már a Q1-est tervezik, amely három éven belül meg is érkezhet.

Német sajtóhírek szerint már meg is kezdték a tervezést, ám a Q1-estől nem érdemes valódi terepjáró-képességeket várni, még annyira sem, mint a legtöbb szokványos Auditól. A típus ugyanis a VW Polo alapjaira épül majd, és bár jelentős hasmagasságról hallani, összkerék-hajtású változat állítólag nem készül. Igaz, a konkurensek egy része is hasonló módszert alkalmaz, és úgy tűnik, a vásárlók is sokkal jobban igénylik ebben a szegmensben a versenyképes árat és a terepjárós karakterrel járó feltűnő megjelenést, mint a drága, de néhány havas téli héttől eltekintve felesleges összkerék-hajtást.

Bár logikus lenne, hogy ez a modell már az MQB padlólemezre épüljön, kétséges, hogy ezt a megoldást választják-e, miután a Skoda Fabia utódját is a bevált PQ24 platformra építik, ami azt jelenti, hogy az évtized végéig a régebbi platform is gyártásban marad a VW csoporton belül. Egyéb tekintetben viszont számíthatunk rá, hogy a tervezők a szabvány megoldásokat alkalmazzák majd – a motorválaszték például egész biztosan ugyanazokból az 1,2 és 1,4 literes turbós benzinesekből és 1,6 literes dízelekből áll majd, amelyeket a többi hasonló, 3,8 méter körüli hosszúságú VW modellből már ismerünk.

Ha igazak a hírek, a Q1 2016-ra készülhet el, méghozzá 20 ezer euró alatti alapáron.