Páncélautók a rendőröknek

2013.10.02. 15:03

Az Egyesült Államok hadserege Afganisztán és Irak lerohanásához és megszállásához elképesztő mennyiségű hadianyagot kapott, de most, hogy lassan csökkentik a katonai jelenlétet, ennek egy része – köztük hatalmas összegekért vásárolt speciális járművek is – feleslegessé váltak. Úgy néz ki, a soha nem használt páncélozott járműveket most a rendőrkapitányságok kapják – elsőként Dallasban állhatnak szolgálatba az óriási négykerekűek.

Irakban és Afganisztánban egyaránt viszonylag kis ellenállást mutattak az ellenséges hadseregek – a hagyományos hadviselés legfeljebb néhány hétig tartott – viszont utána évekig tartó gerillahadjárattal nézhetett szembe az amerikai hadsereg. A hadsereg azonban alkalmazkodott: kifejlesztették az MRAP elnevezésű járműkategóriát – olyan páncélozott szállítójárműveket, amelyek kézifegyverek és aknák ellen védettek, de a harckocsiknál sokkal alkalmasabbak hétköznapi közlekedési és szállítási feladatok ellátására. Nem csoda, hogy az elmúlt években tucatnyi ilyen típus állt rendszerbe, és olyan nagy számban rendeltek belőlük a konfliktus első éveiben, hogy a külföldi katonai jelenlét csökkentése kapcsán sok ezer példány el sem jutott a bevetési területekre – hónapok, vagy akár évek óta porosodnak a hadsereg amerikai raktáraiban. Ám most, hogy már látható, ezekre a járművekre soha nem lesz szükség, a hadsereg legalább a fenntartásuk költségeitől meg akar szabadulni, így a méregdrágán – átlagosan mintegy 600 ezer dollárért – vásárolt páncélautókat ingyen szétosztják a rendőrségek között.

A lényeg, hogy az elszállítás, az üzemanyag, az átfestés és a forgalomba helyezés összes költsége a rendőröket terheli. Hogy pontosan mit kezdenek majd vele, azt nehéz megmondani. Talán tűzszerész-autónak jó lehet, de egyébként az aknaálló páncélzat teljesen feleslegesnek tűnik. Valószínűleg Mexikó egyes részein, ahol mindennaposak az utcákon a tűzharcok, hasznos lenne néhány ilyen járőrkocsi, oda viszont aligha jut belőlük. Persze ajándékról lévén szó, ezeket a kérdéseket egyelőre kevesen teszik fel még az érintett rendőrségeken is.