Eltűnik a szivargyújtó az autókból?

2013.10.04. 12:16

A szivargyújtó-csatlakozó olyasmi, ami egyetlen személyautóból sem hiányozhat. Legalábbis eddig így gondoltuk, de úgy tűnik, egyes autógyártók másként gondolják. Elsőként a Hyundai lép ebbe az irányba, miután felmérték a vásárlók igényeit.

A számok egyértelműek: a felmérés azt mutatja, hogy a Hyundai vásárlók 84%-a egyáltalán nem használja a szivargyújtó-csatlakozót, a 92%-uk viszont szívesebben látna a helyén USB csatlakozást. Így egyszerűbbé válna a mobiltelefonok, zenelejátszók, tabletek és egyéb hordozható elektronikus eszközök használata az autóban. A váltás aligha okoz majd gondot, hisz a dohányosok nagy része is inkább saját öngyújtóját használja az autóban, mint a beépített szivargyújtót. A Hyundai egyelőre csak Dél-Koreában tervezi végrehajtani a váltást, de ha beválik a dolog, később valószínűleg az export-piacokon is bevezetik az újítást.


A szivargyújtó talán a személyautók egyik legrégebbi, máig szinte változatlan kelléke. Még 1921-ben szabadalmaztatták, és az észak-amerikai autókban már 1925-től a szériafelszerelés része. Ma már nem készül személyautó nélküle, bár a legtöbben inkább csak a csatlakozóját használják különféle 12 voltról működő eszközök meghajtására. Erre a célra viszont valóban célszerűbb az USB aljzat.