Átlépi korlátait a Nissan

2013.10.08. 11:48

A közelmúltban sokféle híresztelés napvilágot látott már napjaink egyik legjobb sportkocsijának jövőjéről: egy ideig azzal ijesztgették a Nissan GT-R rajongóit, hogy a modell utód nélkül tűnik el a palettáról, nem sokkal később azonban megerősítették, hogy készül a következő generáció. Sőt, úgy tűnik, még többet gyártanának belőle a japánok.

Erről a GT-R-t fejlesztő csapat élére nemrég kinevezett vezető mérnök, Kinishi Tanuma beszélt, aki elmondta, hogy a szűk keresztmetszetet a kézzel épített motorok jelentik. Ezekhez ugyanis csak komoly szakképzettséggel rendelkező szakemberek nyúlhatnak, így a brutális erejű – 2012 óta már 550 lovas -, ikerturbós V6-osokért összesen négyen felelnek. Nevük az általuk épített motoron elhelyezett plaketten is olvasható, ez a fajta felelősség pedig plusz motivációt jelent számukra. A hírek szerint hamarosan bővül a létszám, hiszen az ötödik mesterember képzése a vége felé közeledik.

Arról azonban egyelőre Tanuma sem beszélt, hogy mikor és mennyivel emelik majd meg az előállított példányszámot, de a novemberben érkező Nismo GT-R minden bizonnyal megdobja majd a keresletet. A következő generáció az eddigi információk szerint hibridhajtással jöhet majd 2015-ben, így olyan ellenfelekre jelenthet fenyegetést, mint a LaFerrari, a McLaren P1, a Porsche 918 Spyder, illetve a Honda NSX.

A GT-R-ek legfontosabb piacának ma az Egyesül Államok számít, ahol tavaly összesen 1188, idén szeptemberig pedig további 952 példány talált gazdára. Épp ezért Tanuma az országban utazgatva a GT-R-t forgalmazó kereskedőkkel, valamint vásárlókkal is beszélget, hogy felmérje, milyen igények merültek föl, milyen irányba lenne érdemes elmozdulniuk.