Törésteszt, kicsit másképp

2013.10.08. 10:26

A németországi Fraunhofer Intézet kutatói a világ legnagyobb, illetve legkisebb komputer tomográfiás (CT) gépeivel kísérleteznek. Tudósaik olyan, hatalmas CT-szkennert készítettek, mellyel a jövőben többek közt autókat is vizsgálhatnak.

Az eszköz működése során az éppen vizsgált tárgyat egy le-föl mozgó röntgensugár pásztázza, majd a háromdimenziós képet számítógép készíti el. Már a jelenlegi felbontás is lehetővé teszi, hogy akár a legapróbb részleteket is megvizsgálhassák a szakemberek, azonban még ezen is tovább finomítanának.

Ennek segítségével alkatrészenként is meg lehet majd nézni, hogy milyen szerkezeti elváltozást, gyengülést okozott az egyes elemekben egy-egy ütközés, illetve a közben fellépő erőhatások. A jövőben tehát akár a töréstesztek részévé is válhatnak majd a hasonló készülékek. Ugyanakkor nem csupán autókat, hanem repülőgépek szárnyát, vagy éppen tengeri konténereket is alávethetnek a CT-s vizsgálatoknak.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.