2013.10.09. 06:16

Jelentősen növekedett a használtautó-index 2013 harmadik negyedévében, derül ki a Használtautó.hu elemzéséből. Ezzel a mutatóval a hazai piacon elkelt használt autók összértékének alakulását mérik, az előző negyedévhez képest az emelkedés 7,8 százalékpontos.

A vizsgált időszakban tíz százalékkal több használt autó talált gazdára, mint tavaly ilyenkor. Az eddigiekhez hasonlóan továbbra is a kilenc évnél idősebb autók voltak a legnépszerűbbek, de – ha nem is jelentősen – jobban fogytak a 0-2 éves használtautók is. Az árkategóriákat vizsgálva pedig azt láthatjuk, hogy a kereslet a legolcsóbb, néhány százezer forintos, valamint az ötmillió forint fölötti kategóriában emelkedett szembetűnően. Az átlagár két százalékkal magasabb, mint az előző negyedévben.

A belföldi használtautó-piac növekedésénél sokkal gyorsabb ütemű azonban a behozatal fellendülése. A vizsgált időszakban közel húszezer külföldről behozott autót helyeztek forgalomba Magyarországon, ez pedig 38 százalékkal több, mint 2012 azonos időszakában. Az import mintegy hatvan százalékát hat márka teszi ki, a legnépszerűbbek a Volkswagen, a BMW, az Opel, a Ford, az Audi és a Mercedes különböző modelljei voltak.