Európába is eljuthat a kínai csodanavigáció

2013.10.10. 17:31

Az évtized végére minden korábbinál pontosabb, egy centiméteren belüli helymeghatározásra lesz képes a kínai fejlesztésű és működtetésű műholdas navigációs rendszer, a Beidou. A rendszer már hat éve működik, és a navigáció mellett időmérési és üzenetküldési szolgáltatások nyújtására is képes.

A kínai műholdas navigációs hivatal jelentése szerint a rendszer 10 méteres pontossággal működik. Jelenleg tizenhat földkörüli pályára bocsátott műholddal üzemel, ezek száma az évtized végére a harmincat is meghaladja majd, így minden eddiginél pontosabb, egy centiméteren belüli helymeghatározást tesznek lehetővé Kínában és az ázsiai térségben. A Beidou fejlesztői 2020-tól az egész világra ki akarják terjeszteni a szolgáltatásokat.

Kína 2000-ben kezdett saját műholdas navigációs rendszerének kiépítésébe, elsősorban azért, hogy megszüntesse függőségét a GPS amerikai navigációs rendszertől. A kínai rendszer 2007-ben indult, 2010 után kiépítése felgyorsult, a legutóbbi műholdat az év elején bocsátották fel. A rendszert az ázsiai térségre való kiterjesztése után Beidou-2 névvel is illetik. Jelenleg négy jelentősebb navigációs rendszert alkalmaznak a világban, ezek a GPS, az orosz Glonass, az Európai Unió Galileója és a kínai Beidou.