Komoly veszteséget termelt az Aston Martin

2013.10.10. 06:11

Komoly veszteséget könyvelhetett el 2012-re az Aston Martin. A brit autógyártó adózott vesztesége 24,9 millió font, vagyis mintegy 8,7 milliárd forint volt. A márka jövőjére nézve némi reményt az Investindustrial olasz befektetőcég adhat, amely tavaly decemberben vásárolta be magát a vállalatba.

A veszteség okát az Aston Martinnál az európai autópiac gyengélkedésében látják, úgy gondolják, a válság erősen rányomta bélyegét eladásaikra. A briteknek éppen az elmúlt hetekben kellett például azzal is szembesülniük, hogy a Toyota iQ-n alapuló luxusminit, a Cygnetet gyártani sem érdemes, olyan kicsi rá a kereslet. Igaz, a kisautó eddig sem rótt vállalhatatlan költségeket a cégre, de nem is tett hozzá túl sokat a márka sikeréhez.

Az olasz befektetőn, és a lassan múlóban lévő válságon kívül reménykedésre adhat okot a Mercedesszel kötött együttműködés is, a jövőben ugyanis az AMG-vel közösen fejleszthetik a sportautók V8-asait, illetve a teljes hajtásláncot és elektronikus rendszert. Ez a lépés a költségcsökkentés szempontjából mindenképpen előnyös a briteknek.

Kérdés, hogy az első, AMG-alapokon nyugvó Astonok milyen reakciót váltanak majd ki a márka rajongóiból, illetve milyen hatással lesznek az eladásokra. Ezek érkezésére néhány évet azonban még biztosan várni kell, a következő öt esztendőben fokozatosan történik az átállás.