Takarékosabb lett a családi Opel

2013.10.10. 07:56

Mivel az aktuális Meriva már 2010 óta a piacon van, az Opelnél elérkezettnek látták az időt a modellfrissítésre. A külső változások nem túl drasztikusak, az új dízelmotor viszont még kedveltebbé teheti a családi egyterűt.

Első ránézésre tehát igazán nagy változásokat nem vehetünk észre a felfrissített Meriván, hiszen az autó sziluettje szinte változatlan maradt az elődhöz képest, és megtartották a kissé érdekes övvonalat és az elölről nyíló hátsó ajtót is. Kicsit figyelmesebben szemlélve láthatjuk, hogy új, ledes nappali menetfénnyel ellátott fényszórókat kapott a faceliftes egyterű, az első ködlámpát króm keret öleli körül, az első hűtőrácsot pedig kicsit áttervezték. A hátsó lámpákat szintén ledesre cserélték.

Igazán fontos változást a motortérben találunk: az 1,7 literes CDTi dízelt egy 1,6-os turbódízel váltotta, mely többféle teljesítményszinttel is elérhető lesz. Az első, 136 lovas változata öt lóerővel erősebb, mint az előd, nyomatéka pedig 300-ról 320 newtonméterre nőtt. Ami azonban a családok számára még vonzóbbá teheti a Merivát, a közel húszszázalékos fogyasztáscsökkenés: száz kilométerenként akár 4,4 liter gázolajjal is beéri az új motor.

Továbbra is választható lesz emellett az 1,3-as CDTi dízel, valamint az 1,4 literes, 100 lóerős szívó, illetve a 120 és 140 lóerős kivitelben is kapható, szintén 1,4-es turbós benzines. Akik gázos Merivát szeretnének, a kínálatban megtalálják az 1,4 Turbo LPG-verziót is, 120 lóerővel. Váltóból öt- illetve hatsebességes kézit, az erősebb benzinesekhez pedig hatgangos automatát rendelhetünk.

A ráncfelvarrott Meriva 2014 januárjának végén érkezik a kereskedésekbe, de rendeléseket várhatóan már idén novembertől felvesznek majd. Az árképzés egyelőre nem ismert, de a jövő hónapban már azt is nyilvánosságra hozhatja a német autógyártó.