2013.10.10. 11:44

Végre megoldódhat a luxushibrideket gyártó Fisker bonyolult helyzete, és új tulajdonos kezébe kerülhet a nehéz sorsú autógyártó. Az értékesítésre árverésen kerül majd sor október 11-én, pénteken, így még ezen a héten fény derülhet a következő tulajdonos kilétére is.

A Fisker körüli huzavona már jó ideje tart, és úgy tűnik, minden körülmény a kaliforniai vállalat ellen dolgozik. Tavaly decemberben a kizárólagos akkumulátor-beszállítójuk jelentett csődöt, ezért le kellett állítaniuk a gyártást, majd hamarosan azzal kellett szembesülniük, hogy ír biztosítójuk nem fizet kártérítést a Sandy hurrikán pusztítása során értéktelenné váló autókért.

Idén aztán két kínai cég, a Geely és a PSA iránt is érdeklődő Dongfeng is ajánlatott tett a Fisker megvásárlására, de aztán hamar visszaléptek az üzlettől. Legutóbb már német befektetőjelöltekről szóltak a hírek, a Fritz Nols AG fontolgatta, hogy átveszi a nehéz helyzetben lévő Fiskert. Feltehetőleg ők sem tettek konkrét ajánlatot, vagy ha mégis, az nem volt megfelelő, ezért kerülhet most sor árverésre.

A Fisker egyébként a nehéz anyagi helyzet és a rengeteg tartozás ellenére nem teljesen értéktelen. Bár minden egyes luxushibridjén 35 ezer dollárt, vagyis 8 millió forintot bukott a cég, egy tőkeerős és persze ügyes befektető még akár fel is támaszthatja. A márka újraépítésében a BMW-motoros új modell, az Atlantic is fontos szerepet játszhat.