2200 lóerő egy öreg Volvóban

2013.10.12. 13:23

Van, amikor a teljesítményhajszolás bőven elég. Nem mindig szükségesek a sportos ívek, a széles küszöbök, a diffúzor vagy a szárnyak, és ott, ahol ezt a szemléletet követik születnek az olyan brutális erőgépek, mint az, ami ebből az 1992-es Volvóból épült.

Az 1990 és 1997 között gyártott Volvo 960 a kilencvenes évek kedvelt prémium kategóriás autója volt. Legjobb éveiben itt, keleten sokak csak hiába vágytak az efféle svéd minőségre, de ma már két-háromszázezer forintért találni a facelift előttiekből levetett, széthajtott példányokat. Maradtak persze jó állapotú darabok is, sőt, egy ilyen nemrég egy új kisautó áráért kelt el, igaz, az talán mind közül a legextrémebb.

A típus motorkínálata a kétezres sor négyestől a 2,8-as V6-osig változatos volt, de a paletta legerősebbje is csupán 162 lóerővel bírt. Ennél körülbelül tizennégyszer erősebb ez a 960-as, amely egy utólag beszerelt, négy turbófeltöltővel megtámogatott V8-assal lett 2200 lóerős.  Ezt az elképesztő teljesítményt a gyári hajtás aligha bírná, ezért az autó kevés elemében maradt hű az eredetihez.

Az eBayen a napokban lezárult aukción 2,8 millió forintnyi dollárt adtak a két Bugatti Veyron erejével bíró 960-asért. Látatlanban sem nehéz megtippelni, hogy a gyorsulási versenyeket veszik majd célba vele, ahol szolid külseje ellenére akár olyan szupersportautókat is kihívhat majd, mint az említett Bugatti.