Igazi Passat rivális Kínából

2013.10.15. 06:12

A Qoros számára a középkategóriás 3-as sorozat csak a kezdet volt. Hamarosan elkészül két további modell is, méghozzá két nagyobb, kényelmesebb és drágább autó. Mindkettő a 3-asból már ismert, könnyen átméretezhető műszaki alapokra épül.

Az új autómárka, amely mögött tulajdonképp a kínai Chery áll, nemrég azzal lepte meg a szakmát, hogy első modellje, a Qoros 3 szedán a létező legjobb minősítéssel végzett az EuroNCAP töréstesztjén. Ez ugyan nagyon jó kezdés, de ahhoz, hogy valóban legyen esélye a márkának gyökeret verni Európában, több típusra van szükség. A fejlesztés már folyik is, és most az is kiderült, hogy mi lesz a következő két újdonság. Az egyik egy nagy, hétszemélyes egyterű lesz, a másik pedig egy nagyméretű négyajtós személyautó.

A részletekről egyelőre hallgat a gyártó, de annyi azért kiderült, hogy ugyanarra a padlólemezre építik majd mindkettőt, amelyre a 3-as is épül. Ez a platform ugyanis egész széles határok között változtatható méretű: a tengelytáv 18, a hátsó túlnyúlás pedig 30 centivel lehet kisebb vagy nagyobb, így építhetnek rá VW Golf és VW Passat méretű autókat is. Úgy tudjuk, a nagy modellekbe a Chery korszerű négyhengeres, benzines turbómotorjai kerülnek – ezek közül a kétliteres teljesítménye 200 lóerő fölé is emelhető.

Az már kérdéses, hogy Európában labdába tudnak-e rúgni a Passat, a Ford Mondeo, az Opel Insignia és a többi bevált felső-középkategóriás típus mellett, különösen úgy, hogy dízelmotorról egyelőre nem szólnak a hírek. Ám a Qoros Kínában is kapható lesz, ahol sokkal nagyobb a kereslet az efféle szedánok iránt, sőt, az ilyen nagyobb modelleknek akár Észak-Amerikában is lehet esélyük a sikerre.