Mi lesz a kétéltű Lotusból?

2013.10.20. 17:39

A várakozásokhoz képest jóval olcsóbban, mindössze 195 millió forintnyi angol fontért talált gazdára egy hónappal ezelőtt a James Bond-filmek egyik legizgalmasabb autója. Az 1977-es A kém, aki szeretett engem című moziban Roger Moore használta a kétéltű Lotus Espritet.

Az árverés lezárása után egy ideig még nem hozták nyilvánosságra, hogy ki tette meg a nyertes licitet, azóta viszont kiderült, hogy a Tesla Motors és a SpaceX alapító-ügyvezetője, Elon Musk szerezte meg a filmből ismert Lotust. Ha pedig már magáénak tudhatja, igyekszik is saját ízlése szerint átalakítani.

A forgatások során használt Esprit valóban képes tengeralattjáróként működni, közúton azonban nem használható. Musk ezen változtatna, és egy igazi kétéltűt készítene belőle, ráadásul Tesla-hajtáslánccal. Mindezt azért, mert kisgyerekként csodálkozva nézte, ahogy a vízbe hajtva átalakul az Esprit, majd nagyot csalódott, amikor kiderült, hogy nem képes valódi átalakulásra.

A Bond-féle Espritet egyébként a forgatások befejezése után, az 1970-es évek végén Long Islanden, egy konténerben tárolták, majd 1989-ben, vakliciten vásárolta meg egy helyi pár. Évekig szállították kiállításról kiállításra, míg végül idén szeptemberben újra kalapács alá került. Hogy Elon Musk szándékai mennyire komolyak a Lotus átépítésével, egyelőre nem tudni, de tíz évvel ezelőtt sokan talán a Teslát is csak tréfának vélték – nem lett igazuk.