Eladó az ezer lóerős Mercedes

2013.10.24. 14:15

Akik a 90-es évek közepén már figyelemmel kísérték az autószalonok újdonságait, emlékezhetnek a Lotec névre: egy egész elképesztő sportkocsit állítottak ki ezen a néven, hajmeresztő adatokkal. A C1000 ugyan hosszú időre eltűnt a nyilvánosság szeme előtt, de most előkerült, és új gazdára vár.

Az RK Motors november 3-ai aukcióján nem csak felbukkan, de meg is lehet vásárolni az 1995-ből származó egyetlen prototípust, amely ma is működőképes, bár kérdéses, hogy valóban tudja-e, amit ígér. A C1000-ben azonban nem a teljesítménye az igazán érdekes. A karosszéria formája egészen elképesztő: a korabeli versenyautókat idéző egyszerű orr-rész oldalt egyetlen, felfelé csavarodó felületben folytatódik, amely hátul egy hatalmas szárnnyá válik. Ez alatt mintha egy másik autó kezdődne, vaskos, gömbölyded sárvédő-domborításokat találunk, hatalmas légbeömlőkkel a tövükben.

Hogy mindez aerodinamikailag mennyire célszerű, azt nehéz lenne megmondani, de az összkép igazán látványos. Belül lényegében a korszak versenypályákról származó csúcstechnikáját találjuk: az ezer lóerőt egy turbófeltöltéses Mercedes V8-as szolgáltatja. A belső tér sem igazán luxuskivitelű: bár mindent vörös bőr borít, a keskeny kagylóülések és az alacsony üléspozició nem látszik valami kényelmesnek.

A Lotec C1000-ből összesen ez az egy példány készült, egy közel-keleti megrendelő igényei alapján, így nem csoda, hogy az RK Motors 1-1,3 millió dollárt vár érte az árverésen. Ez azonban szinte aprópénz, ha azt nézzük, hogy az első tulajdonos 1995-ben 3,5 millió dollárt fizetett érte.