Szétesik az Opel-Peugeot házasság?

2013.10.25. 16:01

A Peugeot-tól kiszivárgott hírek szerint nem lesz közös kisautó az Opellel, és ezzel a legfontosabb kapcsolódási pont létre sem jön a két vállalat között. Bizonyos részterületeken persze megmaradhat az együttműködés, de úgy hallani, a francia gyártó most elsősorban a kínai Dongfeng pénzének megszerzésére koncentrál.

 
A Peugeot 208-asból aligha lesz Opel Corsa

A General Motors és a PSA Peugeot-Citroen tavaly februárban jelentette be, hogy szövetséget köt. Miután a GM megvette a francia gyártó 7%-át, úgy nézett ki, hogy a korábbiaknál komolyabb szövetségről van szó, de most olyan hírek kaptak szárnyra, amelyek szerint a két vállalat mégsem tervez mélyebb együttműködést. A legfontosabb közös projekt, a Peugeot 208-ast, a Citroen C3-ast és az Opel Corsát felváltó közös modell fejlesztése legalábbis kútba esett, a PSA-tól származó információk szerint azért, mert a pénzügyi analízis szerint nem járna jelentős haszonnal. Egyedül a C4 Picasso és az Opel Zafira közös fejlesztése folyik tovább, ami aligha lesz jelentős hatással a két vállalat pénzügyeire.

Elemzők szerint a két fél elhidegüléséhez nagyban hozzájárult, hogy a GM és a Peugeot kínai partnerei nem örültek a kapcsolatnak. A Peugeot ráadásul arra készül, hogy egy jelentős részvénycsomagot adjon el kínai partnerének, a Dongfeng Motorsnak, ami enyhítené a cég anyagi nehézségeit. Ha pedig megvalósul az üzlet, azzal teljesen el is lehetetlenülhet a GM-PSA együttműködés. Emellett a General Motors európai részlege a Peugeot részvények felvásárlása óta új vezetőséget kapott, és új tervet dolgozott ki a veszteségek csökkentésére, azaz az Opel oldaláról szintén nem sürgetik már a kapcsolatok elmélyítését.

Eredetileg úgy számoltak a két vállalat szakemberei, hogy évente akár 1 milliárd eurót is megtakaríthatnak közösen, de ez a szám valószínűleg sokkal alacsonyabb lesz. Ráadásul a Peugeot számára egy ilyen, több év alatt realizálódó megtakarítás nem jelent megoldást, hisz a cég csak tavaly 3 milliárd eurós veszteséget hozott össze. A pénzre tehát azonnal van szükségük, nem valamikor a távoli jövőben, a GM viszont nem mutatkozott hajlandónak arra, hogy további milliárdokat öljön a francia gyártóba, amely ráadásul közvetlen konkurense számos piacon.

Az egyelőre nem világos, hogy a PSA miként menekülhet meg a jelenlegi helyzetben, de az egyre valószínűbb, hogy nem a General Motors révén.