Az autóvezetésért küzdenek a szaúdi nők

2013.10.27. 09:14

Több mint egy tucat olyan felvételt töltöttek föl szombaton a YouTube videómegosztóra, amelyen szaúdi nők autót vezetnek szaúdi városokban, tiltakozásul a sivatagi királyságban érvényben lévő, a nők szabad mozgását korlátozó előírások ellen.

A videókat szerte Szaúd-Arábiából küldték, többek között a fővárosból, Rijádból, a nyugati országrészből, a Vörös-tenger partján fekvő Dzsiddából és az al-Ahsza oázis térségéből. Mindegyiken elfátyolozott arcú nők ülnek a volánnál, és valaki - az esetek többségében egy másik nő - veszi őket az anyósülésről. Egy 32 éves kétgyermekes anya egyszerű fejkendőben vezetett el lakásától a fűszeresig és vissza.

Carlos Latuff rajza a 2011-es megmozdulásról
Carlos Latuff rajza a 2011-es megmozdulásról

Az akció a Women2Drive elnevezésű kezdeményezés része. A kampány alatt kibocsátott petíciót eddig csaknem 20 ezren írták alá. 1991-ben és 2011-ben is volt hasonló tiltakozó megmozdulás Szaúd-Arábiában, de a konzervatív klérus nem változtatta meg a kifogásolt törvényeket.

Szaúd-Arábiában államvallás a szunnita iszlám egy különösen dogmatikus válfaja, a vahhábizmus. A hatóságok szigorú büntetést helyeztek kilátásba a polgári engedetlenség résztvevőivel szemben, de hírek szerint szombaton senkit sem vettek őrizetbe.A sivatagi királyságban nincs olyan szabály, hogy nőknek tilos vezetni, de egy sereg előírás - például, hogy nem szerezhetnek jogosítványt vagy hogy csak férfi rokon társaságában léphetnek ki az utcára - lehetetlenné teszi számukra, hogy a volán mögé üljenek. Sok szaúdi nő - köztük a szombati videós tiltakozás résztvevői - a Szaúd-Arábiával szomszédos öbölbeli államokban szereztek jogosítványt.

Az olajgazdag arab királyság nőelnyomó politikája elleni, világszintű felháborodási hullám egyik meghatározó eleme lett a következő videó, amelyet - bár csak tegnap került fel a YouTube videómeosztóra - már több mint egymillióan néztek meg.