Milyenek lesznek a jövő Alfái?

2013.11.02. 15:45

Jövőre mutatja be új, öt évre szóló fejlesztési tervét az Alfa Romeo. Sergio Marchionne, a Fiat csoport vezérigazgatója szerint a márka alaposan megújul majd, ennek részleteit 2014 áprilisában, az első negyedéves eladási adatokkal együtt hozzák majd nyilvánosságra.

Az előzetes hírek szerint az a terv, hogy egy új hátsókerék-, illetve összkerékhajtású platformra építik majd az új modelleket. Ennek a padlólemeznek a fejlesztése már jelenleg is zajlik, a mérnökök munkáját Harald Wester, az Alfa Romeo és a Maserati ügyvezetője irányítja. Az új alapokat rögtön négy érkező Alfa is megkaphatja: a középkategóriás Giulia szedán, illetve ennek kombi változata, egy közepes méretű szabadidőautó, valamint egy nagyobb négyajtós szedán. Leghamarabb azonban csak 2015-ben, vagy 2016-ban kaphatjuk meg ezeket a modelleket.

Az új platformra azonban nemcsak Alfa Romeót építenének: a következő generációs Chrysler 300, illetve a Dodge Charger szedán és Challenger kupé utóda is megkaphatja az új Alfa padlólemezt, amelyet a mérnökök igyekeznek majd úgy kialakítani, hogy rugalmasan alakítható legyen, így a Volkswagen-csoport MQB moduláris platformjához hasonlóan a jövőben még több autó alapjául szolgálhatna.

A statisztikák szerint az Alfának igen komoly szüksége is lenne a változásokra, hiszen az elmúlt évben csupán tizedannyi autót értékesítettek, mint a Mercedes, vagy éppen a BMW. 2013 első kilenc hónapját tekintve ráadásul 2012 azonos időszakához képest harminc százalékos csökkenés állapítható meg – ezt a folyamatot próbálják minél hamarabb megfordítani az olaszok.